„Gimtoji kalba“ Nr. 9 PDF formatu
0
Aprašymas

Asta Kazlauskienė, Sigita Dereškevičiūtė. Kaip pabrėžiame svarbiausią frazės žodį 3

Vakarų mokslininkai skiria lingvistinę ir paralingvistinę intonaciją. Lingvistinės intonacijos funkcija – skaidyti rišlią kalbą į tam tikras gramatiškai bei semantiškai motyvuotas atkarpas ir išryškinti informacijos požiūriu svarbiausius žodžius. Paralingvistinė intonacija sietina su emocijų, vertinimo ir kitų panašių reiškinių raiška. Straipsnyje nagrinėjamas vienas iš lingvistinės intonacijos aspektų – kokiomis garsinėmis priemonėmis lietuvių kalboje išskiriami reikšmingiausi frazės žodžiai.

Dovilė Gavelytė. Geografinės Maironio „Pavasario balsų“ ir Juozo Apučio „Keleivio novelių“ vietos 7

Literatūros kartografija leidžia nauju žvilgsniu pažvelgti į gausiai nagrinėtą lietuvių literatūros kanoną. Literatūrologas Vigmantas Butkus teigė, kad daugelio lietuvių klasikų kūryba yra palanki tokio tipo tyrimams dėl tautinės literatūros topografiškumo. 

Straipsnyje aprašomas praktinio pobūdžio tyrimas, kurio tikslas – „žemėlapiuoti“ mokyklos kanone esančius Maironio ir Juozo Apučio (abu autoriai yra gimę Raseinių krašte) kūrinius. Vietovardžių buvo ieškoma 1976 m. Maironio „Pavasario balsų“ skaitmeniniame leidime, parengtame pagal 1927 m. rinkinio redakciją, ir 1985 m. Juozo Apučio „Keleivio novelių“ leidime. Visi šiuose kūriniuose pavartoti vietovardžiai sužymėti programa „ArcGIS“ sukurtuose atviros prieigos interaktyviuose žemėlapiuose. Sudaryti žemėlapiai suteikia galimybę gretinti kūrėjų tekstuose minimas geografines vietas, naujai pažvelgti į kūrinių santykį su aplinka. 

Recenzijos

Karolis Klimas. Mokytojas (Rita Urnėžiūtė) 14

Recenzuojama šiais metais išleista ir didelio populiarumo sulaukusi Karolio Klimo knyga „Mokytojas“.

Aktualijos

Rimas Bružas. Antanas Poška, lietuvių kalba, sanskritas ir esperanto kalba (kalb. Jolanta Zabarskaitė) 17

2018 m. rudenį žurnalistas, režisierius ir keliautojas Rimas Bružas su keliautoju Aurimu Mockumi atkartojo lietuvių keliautojo ir mokslininko Antano Poškos (1903–1992) ekspediciją iki Indijos. Per 108 dienas motociklu įveikę 15 tūkstančių kilometrų, besidriekiančių per 15 šalių, aplankę lietuvių bendruomenes Europos šiaurėje ir pietuose, įveikę sunkumus Šiaurės Afrikoje, Artimuosiuose Rytuose ir Vidurinėje Azijoje, keliautojai įspūdžius įamžino dokumentiniame cikle „Nuo Baltijos iki Bengalijos“. Spausdinamas Lietuvos nacionalinės Martyno Mažvydo bibliotekos „Kalbos klube plius“ surengtas pokalbis su Rimu Bružu: kalbamasi apie Antaną Pošką, kurio gyvenime kalbos, o ypač gimtoji lietuvių, taip pat esperanto kalba ir sanskritas turėjo lemtingą reikšmę.

Pedagogo užrašai

Kaip dėstysime lietuvių kalbą ir literatūrą pagal atnaujintas programas? (par. Daiva Beliokaitė) 23

Klaipėdos rajono Jono Lankučio viešojoje bibliotekoje vyko Lietuvių kalbos draugijos Klaipėdos rajono Ferdinando Kelkio skyriaus surengta diskusija apie naująsias Lietuvių kalbos ir literatūros programas, kuriose 30 proc. turinio leidžiama rinktis pačioms mokykloms. Svarstyta, kodėl reikia pažinti savojo krašto savitumą, kokį vaidmenį vaidina savo krašto literatūros kūrėjai ir kiti lietuvybės ugdytojai, kaip juos atsirinkti, kokia yra krašto istorinių kontekstų svarba, klausta, kokie kultūrinio kraštovaizdžio ženklai padeda įtraukti mokinius į aktyvesnį pažinimą, aiškintasi, kokie metodai skatina mokinių domėjimąsi savo kraštu ir norą jį pažinti.

Apžvalga

Loreta Vaičiulytė-Semėnienė, Veslava Čižik-Prokaševa, Aurelija Gritėnienė, Danutė Liutkevičienė,  Anželika Gaidienė. Lietuvio kaimynai: draugai ar priešai? Kalbinė vaizdinių analizė (Silvija Papaurėlytė-Klovienė) 33

Pristatoma Lietuvių kalbos instituto Bendrinės kalbos tyrimų centro mokslininkių parengta kolektyvinė mokslo monografija. 

Parašykite atsiliepimą