„Gimtoji kalba“ Nr. 6
0
Aprašymas

„GIMTOJI KALBA“ NR. 6 PDF FORMATU



Birutė Jasiūnaitė. Gyvūnai tradicinėje frazeologijoje ir etninėje kultūroje. Kukutis 3

Gražus ir puošnus paukštis kukutis išsiskiria ne tik ypatinga išvaizda, bet ir pavadinimų įvairove. Didžiajame „Lietuvių kalbos žodyne“ šio paukščio pavadinimų užfiksuota net keliolika. Tokia įvairovė, be abejo, sietina su kukučio balso pamėgdžiojimų gausa. Įvairių tautų folklore šio paukščio giedojimas interpretuojamas visaip: vieniems tai būsimų nelaimių, kitiems praturtėjimo ženklas. 

Gana dažnas kukutis ir frazeologijoje. Su juo paprastai lyginamas susitraukęs, susikūprinęs, negražiai sėdintis, knopsantis žmogus. Esama ir lyginamųjų posakių, kuriuose gražuoliui kukučiui priskiriamas pasipūtimas. 

Lietuvoje žinomi, populiarūs pasišaipymai iš žemaičių, dažnai vartojami pažemaitės aukštaičių: „Žemaiti kukuti, kur dėjai vaikutį?“ (Šakyna) ir kt. Ko gero, savo garsųjį kaimo keistuolį Kukutį iš čia bus nusižiūrėjęs ir poetas Marcelijus Martinaitis.

Erika Gobekci. Mokslo straipsnių santraukos lietuvių kalba: tarp dviejų akademinio rašymo tradicijų 7

Trumpuose mokslo straipsnių santraukų tekstuose pateikiama kondensuota informacija apie tyrimo objektą, metodus, rezultatus ir išvadas, todėl šie tekstai, neretai laikomi atskiru žanru, padeda greitai sužinoti esmines straipsnio mintis. Jie turi būti ne tik informatyvūs, bet ir įtaigūs, skatinantys skaitytoją susipažinti su visu straipsniu. Be to, santraukos yra atviros prieigos tekstai, laisvai prieinami duomenų bazėse. Straipsnyje pasakojama apie Vilniaus universiteto Filologijos fakultete atliktą tyrimą, skirtą tarpkalbiniams ir tarpdisciplininiams lietuvių, anglų ir rusų kalbomis rašytų humanitarinių mokslų straipsnių santraukų retorinės struktūros ypatumams atskleisti.

Aktualijos

Saulius Juozapaitis, Rokas Gelažius. Profesionalų kalba visuomet atpažįstama (kalb. Rita Urnėžiūtė) 11

Kol leidinys pasiekia skaitytojus, prie jo dirba daug žmonių, tarp jų ir dailininkai, maketuotojai, kartais dar vadinami knygos dizaineriais. Nuo jų priklauso, ar leidinys patraukliai atrodys, ar bus patogu jį skaityti. Dirbant prie maketo jiems tenka atsižvelgti ir į besikeičiančius autorių pageidavimus, ir į begalinius redaktorių ir korektorių taisymus. Apie šio darbo ypatumus pasakoja du humanitarams gerai pažįstami leidybos srities žmonės – Saulius Juozapaitis ir Rokas Gelažius.

Genovaitė Kačiuškienė. Graži kalba žmogų puošia (kalb. Jurgita Januševičiūtė-Taralė) 20

Nuo 2021 m. Šiaulių „Saulės radijas“ vykdo Spaudos, radijo ir televizijos rėmimo fondo iš dalies finansuojamą projektą – rengia pokalbių laidą „Graži kalba žmogų puošia“. Spausdinamas birželio mėnesį transliuotas pokalbis su Lietuvių kalbos draugijos tarybos pirmininke Genovaite Kačiuškiene apie jaunimo kalbą, lietuvių kalbos prestižą, Lietuvių kalbos draugijos veiklą.

Evalda Jakaitienė: „Žodis yra vienas iš didžiausių stebuklų“ (Rita Urnėžiūtė) 25

Birželio 18 d. Vilniaus universiteto Šv. Jonų bažnyčioje pagerbta penktoji kalbininko Petro Būtėno ir jo mokinės Aleksandros Kazickienės atminimo premijos laureatė – leksikologė, leksikografė, Vilniaus universiteto profesorė emeritė Evalda Jakaitienė. Renginio organizatoriai džiaugėsi, kad ši maža sukaktis sutampa su didesne sukaktimi – kaip tik šiais metais Kazickų šeimos fondas, įkurtas 1998 m., mini savo veiklos 25-metį.

Apžvalga

Kultūros studijos Panevėžyje. Jonas Jablonskis; Kultūros studijos Panevėžyje. Petras Būtėnas (Silvija Papaurėlytė-Klovienė) 28

Apžvelgiamos dvi serijos „Kultūros studijos Panevėžyje“ knygos – straipsnių rinkiniai, atskleidžiantys naujų dalykų apie du su Panevėžiu susijusius kalbininkus – Joną Jablonskį ir Petrą Būtėną.

Algirdas Grigaravičius.  Jonas Jablonskis visuomenėje ir politikoje (Arvydas Vidžiūnas) 31

Pristatoma paskutinė istoriko Algirdo Grigaravičiaus (1954–2022) knyga, skirta Jono Jablonskio visuomeninės ir politinės veiklos analizei.

Kronika 33

Aušra Rimkutė-Ganusauskienė rašo apie Jurbarke vykusį kalbininkės Elenos Grinaveckienės atminimo renginį, o Rita Urnėžiūtė – apie Jonui Zemvaldui Balkevičiui skirtos atminimo lentos atidengimo šventę.

Žiupsneliai 36

Skelbiamas pluoštas Audriaus Musteikio užrašytų naujakalbės įdomybių.

Parašykite atsiliepimą