Tadeusz Katelbach: atvirai ir slaptai apie Lietuvos politiką, sud. M. Jabłonowski, t. 1–2 (komplektas)
0
Aprašymas

Dviejų tomų leidinyje pristatoma ketverius metus (1934–1937 m.) Lietuvoje dirbusio lenkų žurnalisto, diplomato, žvalgybininko Tadeuszo Katelbacho publicistika ir Lenkijos užsienio reikalų ministerijai skirti slaptieji raportai apie Lietuvą, išversti į lietuvių kalbą. 

Pirmą kartą į lietuvių kalbą išversta T.Katelbacho publicistika pristato trumpą, bet labai intensyvų laikotarpį, kai politiniuose diskursuose virė kalbos apie sudėtingus politinius pasirinkimus, apie lietuvių ir lenkų tarpusavio santykius, apie Vilnių ir Lietuvos sotinės klausimą, apie Lietuvos kariuomenę, ekonomiką, diplomatiją, apie didžiuosius šalies kaimynus ir kryžkeles. Publicistika buvo papildyta anksčiau nepublikuotais Lenkijos archyvuose saugomais slaptaisiais raportais bei išsamiomis mokslinėmis įžvalgomis, respektabiliai ir per šių dienų aktualijų prizmę įtraukiančiomis skaitytojus į anuometinio politinio gyvenimo verpetus. 

Lietuvos nacionalinėje Martyno Mažvydo bibliotekoje saugoma keletas T.Katelbacho leidinių, kurių svarbą atspindi ir tai, jog vienas iš jų bibliotekai padovanotas Kazio Lozoraičio iš tuomečio Lietuvos respublikos užsienio reikalų ministro Stasio Lozoraičio asmeninės bibliotekos. Dviejų tomų leidinys tęsia Lietuvos nacionalinės Martyno Mažvydo bibliotekos leidžiamų dokumentinio paveldo šaltinių publikacijų seriją.

Projektą finansavo Lietuvos kultūros taryba.

Parašykite atsiliepimą