Laiko patikrintos knygos – Vilniaus knygų mugės programoje

2024 m. vasario 15 d.

Parengė Nacionalinė biblioteka

Lietuvos nacionalinės Martyno Mažvydo bibliotekos Mokslo ir enciklopedijų leidybos centras (MELC) kviečia skaitytojus į 24-ojoje tarptautinėje Vilniaus knygų mugėje vyksiančius pastaraisiais metais itin didelio populiarumo sulaukusios negrožinės literatūros, lietuvių ir užsienio autorių knygų pristatymo renginius.

„Kasmet vykstanti Vilniaus knygų mugė leidykloms yra puikiausia proga pristatyti naujausias knygas, suteikti galimybę skaitytojams susitikti su jų autoriais, dalyvauti diskusijose ir, aišku, įsigyti įdomiausius leidinius. Šiais metais mūsų stende skaitytojai ras istorinę, meninę, pažintinę vertę turinčias knygas. Tarp tokių – tarptautiniu bestseleriu tapusi britų istoriko Orlando Figeso knyga, pirmą kartą lietuviškai išleisti lenkų žvalgybininko Tadeuszo Katelbacho, tarpukariu gyvenusio Lietuvoje, slaptieji raportai ir publicistika, ukrainiečių karo veterano, rašytojo Oleksandro Tereščenkos knyga, Vyganto Švobos knyga apie džiazo muzikantą, saksofonininką profesorių Petrą Vyšniauską. Tai yra toji literatūra, kurią galime vadinti aktualia visais laikais“, – sako Nacionalinės bibliotekos MELC vadovas dr. Arturas Mickevičius.

Praėjus lygiai dvejiems metams nuo Rusijos karo Ukrainoje išvakarių, O. Tereščenko pristatys į lietuvių kalbą išverstą savo knygą „Gyvenimas po 16.30. Po septynerių metų“. Knygos autorius – Ukrainos karo veteranas, 2014 m. vasarą, Rusijai aneksavus Krymą ir pradėjus pulti Donecką bei Luhanską, jis savanoriu įstojo į Ukrainos kariuomenę, tarnavo oro divizijoje, buvo sunkiai sužeistas, neteko dešiniosios rankos ir kairiosios rankos plaštakos, gavo sunkią akies traumą. Savo patirtis O. Tereščenko aprašė knygoje, kuri tokia tikra, koks gali būti tik pats gyvenimas. Susitikimas su rašytoju vyks vasario 23 d., penktadienį 17 val., 1.3 salėje. Renginį moderuos televizijos ir radijo laidų vedėjas Algis Ramanauskas-Greitai, dalyvaus autorius, žurnalistė Rita Miliūtė, politologas dr. Nerijus Maliukevičius, vertėja Marta Žadeikaitė. Renginio kalbos – lietuvių ir ukrainiečių. Po renginio MELC stende autorius bendraus su skaitytojais.

Pirmą kartą į lietuvių kalbą išverstos britų istoriko ir rašytojo O. Figeso knygos „Natašos šokis“ (Nataha’s Dance: A Cultural History of Russia, 2002) pristatymas vyks vasario 24 d., šeštadienį 13 val., Konferencijų salėje 1.1/Amfiteatre. Renginį moderuos laidų vedėjas Rytis Zemkauskas, dalyvaus dr. Ingrida Jakubavičienė, vertėja Rasa Drazdauskienė. Tarptautinį pripažinimą pelnęs O. Figesas yra daugelio knygų apie Rusiją, Europą autorius, jo kūriniai išversti į daugiau kaip 30 kalbų. Plačiai Rusijos istoriją tyrinėjantis autorius bestseleriu tapusiame „Natašos šokyje“ į Rusijos XVII–XX a. įvykius pažvelgia per rusų kultūros istoriją, pasitelkdamas meną, grožinę, mokomąją literatūrą, dienoraščius, laiškus, memuarus. Kas lėmė, kad Rusija nepasuko demokratijos ir Vakarų civilizacijos keliu? Kodėl rusams, netgi išsilavinusiems, inteligentams, mokslininkams, iki šiol būdingas imperinis mąstymas? Ar reikia gilintis ir ieškoti blogio šaknų tautos istorijoje, ar užtrenkti duris bet kokiai diskusijai apie rusiškąjį pasaulį ir nuolat ruoštis karui? O. Figeso knyga skaitytojui atsakys į daugelį šių klausimų, o kai kurios scenos, papasakotos pačių rusų, vakarietiškų vertybių besilaikančius asmenis apstulbins niekiniu požiūriu į žmogų ir jo gyvybę. Šią knygą naudinga perskaityti atsiribojusiems nuo rusų kultūros ir tiems, kurie iki šiol ją garbina. 

Susitikimas su Sauliumi Kurnicku, knygos „Karaimai visada buvo su mumis. Šiaurės Lietuvos karaimų istorija“ autoriumi, vyks vasario 24 d., šeštadienį 14 val., 5.5 salėje. Panevėžio karaimų bendruomenę tyrinėjantis istorijos ir geografijos mokytojas S. Kurnickas, užaugęs vienoje iš vadinamųjų Panevėžio karaimų gatvių – Sodų gatvėje, nuo pat vaikystės domėjosi Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės istorija, neatsiejama nuo karaimų. Surinkta medžiaga, publikuoti ir nepublikuoti šaltiniai, amžininkų liudijimai, karaimų šeimų istorijos, senosios fotografijos įkvėpė parengti ir išleisti knygą. Įvairiapusis temos pažinimas skaitytoją sudomins leidinyje atskleidžiamu šimtmečių istoriją apimančiu ištikimos Lietuvai tautos būdu ir gyvenimu. Renginį moderuos žurnalistas, laidų vedėjas Ginas Dabašinskas, dalyvaus S. Kurnickas, fotomenininkas Stanislovas Bagdonavičius, karaimų bendruomenės atstovai Elidijus Rajeckas, Ana Maleckaitė. Po renginio su skaitytojais autorius bendraus leidyklos stende.

Į knygų mugę tiesiai iš spaustuvės atkeliaus Vyganto Švobos knyga „Vyšnia džiazo sode“, pasakojanti apie žymų džiazo muzikantą, Lietuvos nacionalinės kultūros ir meno premijos laureatą profesorių Petrą Vyšniauską, kartu apžvelgianti ir Lietuvos džiazo istoriją. Legendinės džiazo asmenybės biografijos vingiai, atvedę į prestižines pasaulio koncertų sales, šalies menininkų prisiminimai, džiazas ir kultūra – puiki knyga muzika ir asmenybių istorijomis besidominčiam skaitytojui. Leidinys bus pristatytas vasario 24 d., šeštadienį 16 val., 1.2 salėje. Renginį moderuos kultūros ir meno komunikacijos ir rinkodaros specialistas, džiazo ir klasikinės muzikos gerbėjas Julijus Grickevičius, dalyvaus prof. P. Vyšniauskas, V. Švoba ir dailininkas Rokas Bilinskas.

Vasario 23 d., penktadienį 11 val., skaitytojai kviečiami į knygos „Tadeusz Katelbach: atvirai ir slaptai apie Lietuvos politiką“ pristatymą Rašytojų kampe. Renginio dalyviai – moderatorius dr. Simonas Jazavita, prof. Andrius Vaišnys, dr. Ingrida Veliutė, dr. Juozas Skirius. Istorikai šią knygą vadina svarbiu tarpukario Lietuvos politinio, kultūrinio, visuomeninio gyvenimo šaltiniu. Dviejų tomų leidinyje pristatoma ketverius metus (1933–1937 m.) Lietuvoje dirbusio lenkų žurnalisto, diplomato, žvalgybininko Tadeuszo Katelbacho publicistika ir Lenkijos užsienio reikalų ministerijai skirti slaptieji raportai apie Lietuvą, išversti į lietuvių kalbą.

Knygos „Zigmas Toliušis. Atsiminimai ir apybraižos. D. 1. Gyvenimo kelio pradžia (1889–1921)“ pristatymas vyks vasario 25 d., sekmadienį 12 val., 5.5. salėje. Žymaus advokato, politiko, kolekcininko Zigmo Toliušio atsiminimai – tai gyvas pasakojimas apie Lietuvai svarbius istorijos ir kultūros reiškinius, tarptautinių įvykių atgarsius XX a. pirmosios pusės Lietuvos istorijoje. Autorius pasakoja apie ankstyvąjį savo gyvenimo laikotarpį – nuo gimimo 1889 m. Jurbarko apylinkėse, mokslo Kaune ir Sankt Peterburge, teisininko darbo Ukrainoje ir klajonių porevoliucinėje Rusijoje iki grįžimo į nepriklausomą Lietuvą po Pirmojo pasaulinio karo 1921 metais. Renginyje dalyvaus knygos sudarytojai dr. Tomasz Blaszczak, Irmina Abramovienė, recenzentai dr. Gediminas Kasparavičius, dr. Mindaugas Tamošaitis.

Naujausia ir moksliškai patikima informacija apie Vilniaus tyrimus sutelkta knygoje „Vilnius: bibliografijos rodyklė. D. 1, Mokslo darbai, 1990–2022“. Bibliografijos rodyklės rengėjai susitelkė į 1990–2022 m. atliktus mokslinius tyrimus apie Vilnių, jo gamtą ir gyventojus. Rodyklėje pateikiami duomenys apie 5590 tyrimų. Tai Lietuvoje ir užsienio šalyse publikuotos monografijos, studijos, disertacijos, mokslo straipsniai, šaltinių publikacijos, žinynai ir kiti akademiniai informaciniai leidiniai. Knygos pristatymas vyks vasario 22 d., ketvirtadienį 16 val., 5.5 salėje. Renginį moderuos doc. dr. Tomas Petreikis, dalyvaus doc. dr. Rima Cicėnienė, doc. dr. Domininkas Burba, prof. dr. Aivas Ragauskas.

Dar daugiau knygų, naujienų skaitytojų laukia Nacionalinės bibliotekos Mokslo ir enciklopedijų leidybos centro stende 5.D21(5 salė). Susitikime Vilniaus knygų mugėje vasario 22–25 dienomis, Lietuvos parodų ir kongresų centre LITEXPO (Laisvės pr. 5, Vilnius).